06 51 303 223 info@topmediation.nl

ICT-MEDIATION

Wat heeft ICT met mediation te maken? Niets.

ICT heeft niets met mediaton te maken. En mediation niets met ICT. Het zijn volstrekt verschillende werk- en vakgebieden. Waarin overigens ondergetekende zich heeft gespecialiseerd. In beide. Dus toch een klein raakvlak. In ieder geval voor vandaag, in deze blog.

Wat heeft ICT met mediation te maken? Toch soms iets.

Elders op deze website kun je lezen wat mediation is en wanneer mediation nuttig kan zijn: iets met sneller, goedkoper en minder ruzie.

En ja, daar komt-ie dan: als het conflict over ICT gaat en je overweegt er de bemiddeling van een mediator bij te betrekken, dan heeft mediation ineens met ICT te maken.

Nu zeg je natuurlijk ‘ja, die link met mediation geldt voor ieder type conflict’. En dat is ook zo. Maar een conflict in de ICT is toch iets anders dan het type conflict dat mediators vaak behandelen, zoals een echtscheiding, familieruzie of burenruzie. En daarom verdient het extra aandacht. 

Het is anders!

Wat maakt een conflict in de ICT dan zo anders? Dat heeft alles te maken met de complexiteit van dat vakgebied: het is technisch en het is veel en breed. En als je dan een mediator treft zonder voldoende kennis van en affiniteit met ICT, dan ga je geen goed gesprek krijgen.

Maar een mediator bemoeit zich toch niet met de inhoud?

Zo is het helemaal: de mediator begeleidt, stuurt naar openheid en helderheid, schept ruimte en regisseert. Maar hij of zij bemoeit zich zeker niet met de inhoud van het gesprek. Zo adviseert hij nooit en spreekt nooit een mening of voorkeur uit; feitelijk is het helemaal niet belangrijk noch relevant wat de mediator van de kwestie vindt, want hij is objectief en onpartijdig en hij straalt dat continu uit. Daarom is het vaak voldoende als een mediator een mensenmens is. Gecombineerd met een goed gezond verstand kunnen er dan vaak bergen worden verzet. 

En toch…

En toch is het bij een conflict in de ICT-sfeer van belang dat jouw mediator een gedegen kennis van ICT heeft als jullie met een ICT-kwestie aanschuiven. Want als je echt helemaal geen kennis en verstand hebt van de kwestie die wordt besproken, dan kun je als mediator het gesprek niet optimaal voorzitten. Een gesprek over ICT wordt immers door buitenstaanders vaak als abracadabra ervaren. Wil jij zo’n buitenstaander jullie gesprek laten leiden?

30 jaar ICT-ervaring

Met mijn 30 jaar full-time ICT-ervaring – ik ben jong begonnen 😉 – heb ik voldoende feeling met de materie, met welk ICT-onderwerp je ook komt. Dus zoek jij een mediator die niet alleen een uitgesproken mensenmens is, maar die ook veel van ICT weet, kom dan eens koffie halen.

 

Een all-round mediator heeft vaak zo weinig affiniteit met ICT, dat hij zijn mediatorrol niet optimaal kan vervullen. In zulke situaties schuif ik graag bij je aan. Of jullie bij mij; jullie zijn bij deze uitgenodigd voor een vrijblijvende kennismaking.

Martijn Y. de Deugd.

Bel ons. Mail ons. Wij helpen graag!

Martijn Y. de Deugd