06 51 303 223 info@topmediation.nl

Kinderen

Voor kinderen is een scheiding een heel heftige ervaring. Hoe helpt u uw kinderen na de echtscheiding? Om te beginnen is het belangrijk dat u uw kind op een goede, duidelijke manier ondersteunt. We hebben wat handige tips voor u op een rijtje gezet. Een mediator kan u hierbij ondersteuning bieden.

Blijf goed luisteren naar uw kind
Uw kind heeft veel vragen over de echtscheiding. Het maakt zich zorgen en soms moet uw kind zijn verhaal kwijt. Neem daar de tijd voor. Blijf rustig zitten, onderbreek uw kind niet en wees voorzichtig met te snelle oplossingsgerichte reacties. Uw kind wil gehoord worden. Het heeft behoefte aan geduld en aan uw ongedeelde aandacht.

Vaak stellen kinderen zich terughoudend op met hun emoties, omdat ze bang zijn dat u ervan overstuur raakt. Maak uw kind duidelijk dat er ruimte is voor alle gevoelens. Vertel uw kind bijvoorbeeld dat het normaal is om te hopen dat u en uw partner weer bij elkaar komen. Uw kind kan zich schamen voor deze wens. Leg uit dat dit niet nodig is, omdat alle kinderen willen dat hun ouders bij elkaar zijn. Benadruk tegelijkertijd dat jullie echt niet meer bij elkaar komen.

Leg uw kind uit dat de scheiding niet zijn schuld is
Veel kinderen denken dat zij de echtscheiding hebben veroorzaakt. U moet uw kind er geregeld van overtuigen dat het absoluut niet zijn schuld is. Het is belangrijk dat u de eerste jaren na de scheiding blijft benadrukken dat de scheiding een beslissing van u en uw partner is. En dat uw kind daar niets mee te maken heeft.

Maak het niet mooier dan het is
Vertel uw kind geen smoesjes, bijvoorbeeld dat pappa even weg is voor de zaak. Want kinderen voelen het precies aan wanneer u iets voor ze achterhoudt. En dat zullen ze als onprettig ervaren, ook als ze weten dat u het voor hun bestwil doet. Kinderen hebben behoefte aan duidelijke, begrijpelijke antwoorden op hun vragen.

Ga niet wijzen
Probeert u zich in gesprekken met uw kind niet negatief uit te laten over uw partner. Daarvan raakt uw kind in een loyaliteitsconflict. Communiceer niet met uw partner via uw kind en sta open voor positieve opmerkingen over uw partner. Uw kind mag van allebei zijn ouders houden. Als u uw kind daarin belemmert zal het zich terugtrekken, gaan liegen en/of somber worden.

Zorg dat u uw vrienden blijft zien. Daardoor voorkomt u dat u uw kind met uw zorgen opzadelt. Bovendien helpt het u om lastige momenten met uw kind te relativeren.

Stel uw kind gerust
Vaak zijn kinderen bang dat er na de echtscheiding te weinig geld zal zijn voor eten, kleding of het huis. Leg uw kind uit dat die angst onterecht is. Kinderen die bij hun moeder gaan wonen, kunnen soms bang zijn voor hun veiligheid. Vertel uw kind daarom wat u van plan bent te doen bij brand of tegen inbrekers, zodat uw kind zich geen zorgen hoeft te maken.

Vraag naar vriendjes met gescheiden ouders
Als u uw kind vraagt naar vriendjes van wie de ouders ook gescheiden zijn, geeft het u een beter beeld van hoe uw kind een scheiding ziet en waar het bang voor is. U hebt dan de mogelijkheid om misverstanden uit de weg te ruimen. Bovendien kunt u uw kind zich bewustmaken van het feit dat het niet het enige is met gescheiden ouders.

Lees samen een boek over scheiden
Een andere manier om de echtscheiding met uw kind te bespreken is door samen een boek over scheiden te lezen. Het helpt u stap voor stap zaken te bespreken. Bovendien structureert het de gedachten van uw kind. En uw kind heeft door het lezen van een boek een concrete aanleiding om vragen te stellen.

Bel ons. Mail ons. Wij helpen graag!